Το νέο ρωσικό ενημερωτικό δίκτυο, «Σπούτνικ» («Sputnik») είναι γεγονός. Θα μεταδίδει σε όλο τον κόσμο ειδήσεις από τη Ρωσία και διεθνώς. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην πολύπλευρη ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, και όχι τη μονόπλευρη των μεγάλων Δυτικών ΜΜΕ.
Νέο παγκόσμιο ειδησεογραφικό δίκτυο από τη Ρωσία
Στις 10 Νοεμβρίου 2014, η «Η Ρωσία σήμερα» («Rossiya segodnya», «Russia Today») παρουσίασε μια νέα πρωτοβουλία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το «Σπούτνικ» (Δορυφόρος), που θα απευθύνεται σε ξένο κοινό. Θα είναι ένα διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο που θα κάνει ενημερωτικές παραγωγές, όχι στη Μόσχα, αλλά σε πόλεις του εξωτερικού. Ο γενικός διευθυντής του πρακτορείου «Η Ρωσία σήμερα», Ντμίτρι Κισελιόφ, δήλωσε ότι ο στόχος είναι «να παρέχει στη διεθνή κοινή γνώμη μια εναλλακτική εικόνα, απέναντι στη μεροληπτική κάλυψη των διεθνών γεγονότων από τα Δυτικά Μέσα Ενημέρωσης». Τα ξένα ΜΜΕ, πάντως, ως ήταν αναμενόμενο, είδαν στο «Σπούτνικ» τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει τον προπαγανδιστικό του μηχανισμό, ως ανάγκη μετά την ουκρανική κρίση.

Το «Σπούτνικ» θα περιλαμβάνει πρακτορείο ειδήσεων, τον ενημερωτικό ιστότοπο Sputniknews.com, κέντρο Τύπου και ένα δίκτυο ραδιοφωνικών σταθμών που θα εκπέμπουν σε 30 γλώσσες 34 χωρών του κόσμου. Η κύρια διαφορά του με ένα παραδοσιακό πρακτορείο ειδήσεων, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, βρίσκεται στο ότι η παραγωγή του ενημερωτικού υλικού δεν θα γίνεται στη Μόσχα, αλλά στα μέρη όπου συμβαίνουν τα γεγονότα. Γραφεία ανταποκριτών του ρωσικού ψηφιακού «Δορυφόρου» έχουν ήδη συσταθεί σε 17 χώρες του μετασοβιετικού χώρου. Στις 11 Νοεμβρίου, άρχισε να εκπέμπει ο ραδιοφωνικός σταθμός «Σπούτνικ» στη Γεωργία.
Το δίκτυο πολυμέσων του «Σπούτνικ» θα συνενώσει δεκάδες ιστοσελίδες και θα χρησιμοποιήσει την ισχύ του ραδιοφώνου «Η Φωνή της Ρωσίας» που πληροφορεί το διεθνές κοινό για τη ζωή στη Ρωσία από το 1929.
Πλήρης αναδιοργάνωση
TASS – Ο βετεράνος της ενημέρωσης
Το παλαιότερο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, που λειτουργεί στη Ρωσία από το 1904, είναι το TASS. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-1945), στο TASS δημιουργήθηκε μια ειδική υπηρεσία πολεμικής ενημέρωσης. Αρκετοί από τους ανταποκριτές του βρίσκονταν στο Μέτωπο και μετέδιδαν τα νέα κατευθείαν από την πρώτη γραμμή των μαχών. Το 1992 μετονομάστηκε σε ITAR-TASS, αλλά το Σεπτέμβριο του 2014 σαν αποτέλεσμα μιας στρατηγικής μάρκετινγκ rebranding, ανέκτησε την ιστορική του επωνυμία - TASS. Ο οργανισμός καλύπτει την εγχώρια και διεθνή ειδησεογραφία και έχει το πιο ευρύ δίκτυο ανταποκριτών σε 70 περιφερειακά κέντρα και γραφεία ανταποκριτών στη Ρωσία και σε 63 χώρες του κόσμου. Το ενημερωτικό υλικό του TASS είναι διαθέσιμο σε 6 γλώσσες: Αγγλικά, ρωσικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και αραβικά. Το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του περιέχει αρκετά εκατομμύρια φωτογραφιών και αρνητικών.
διάβασε περισσότερα
http://poutin-now.blogspot.com